Vi gör rutan större!

 

Ett besök i mitt ”gamla jobbkvarter” föranleddes av att en ”ruta” invigdes. På Landala Torg placerades den fjärde rutan i Sverige idag 1/12. Det var en fin inramning till det hela med film, tal och musik. Men innan programmet började tittade jag mot COOP:s entre.

För drygt två år sedan låg min arbetsplats här i omgivningen och jag handlade varje vecka på COOP. Då lärde jag känna Gabriella som alltid satt utanför och var i behov av pengar. Hon var en ung mamma från Rumänien som lämnat sin man och sin lille son kvar hemma för att försöka få ihop pengar till skola på sikt för sin son. Både Gabriella och sonen hade problem med hälsan. Det var en kamp att få pengarna att räcka till de mediciner som behövdes samt till ett par biljetter per år för att resa hem och hälsa på.

Jag såg att platsen utanför entrén var ”upptagen”. Det var Gabriella. jag skyndade mig dit och hälsade. Hon kände igen mig och vi talade en stund. Nu talade hon flytande svenska, satt och stickade för att kunna sälja lite strumpor m.m. Hon berättade om operationer hon gjort, hur hon försökte hitta billiga biljetter hem för att åka tillbaka till familjen över nyår och kanske stanna ett par månader. Hur hon delade lägenhet i nordost med en annan kvinna. Det var svårt att få ihop pengar då hon saknar swish och få har kontanter.

-Många trogna vänner har flyttat. Det är många nya och de tittar inte på mig.

Jag återvände till torget då programmet började. Jag lyssnade till Ruben Östlunds tankar om gemensamma överenskommelser. De vita strecken på ett övergångsställe vet vi vad de betyder. Nu finns det vita streck i form av en ruta mitt på Landala Torg. Förhoppningen är att vi skall känna oss trygga och ”backa” varandra. ”Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad”.  Rutan får vara symbolen som påminner oss och att vi tänker den MYCKET större.

Låt oss se varandra i ögonen, hälsa på varandra, var en uppmaning från Ruben.

Jag tänkte genast på Gabriella.

 

IMG_0205