Vår verksamhet

Bakgrund

Flyktinghjälp är en politiskt och religiöst obunden förening till stöd för flyktingar i Göteborgsområdet. Vår målsättning är att genom insamlingar och aktiviteter bidra till att ge personer med flyktingbakgrund en värdig och positiv tillvaro.

Vår verksamhet startades år 2015 av ett par kvinnor som uppmärksammat den oerhörda utsatthet som människor på flykt står inför i vår stad. Till en början fokuserade vi främst på insamling och fördelning av kläder men efterhand växte intresset att hjälpa till och många frivilliga krafter har nu gjort det möjligt för oss att även skapa och fokusera på sociala aktiviteter. Sedan starten 2015 har vi kunnat hjälpa närmare 2000 människor med kläder, skor, barnvagnar, leksaker m.m. samt fått möjlighet att genomföra promenader, samtalsstöd, sportaktiviteter så som pingis- och fotbollsmatcher samt segling med grupper av nyanlända flyktingar

Under 2017 -2018 var vi på Migrationsverkets boende i Kållered, varannan tisdag och varannan söndag, och hade “Öppet hus” för alla åldrar. Vi ansvarade även för barnaktiviteter varje tisdag på ytterligare ett boende. Vi sysselsatte barn med lek, sång och skapande aktiviteter för att skapa en trygg och lekfull miljö där barn kunde få vara just barn och där föräldrar själva fick en stunds paus och se sina barn leka.

När kommunens boende för nyanlända som kommunplacerats i Göteborg stod klart i maj 2018, har vårt arbete koncentrerats där. Boendet är beläget i Askimsviken.

Verksamheten

Flyktinghjälp skapar gemensamma aktiviteter och bidrar med alltifrån klädinsamlingar, hjälp med myndighetskontakter, fadderverksamhet m.m.

Sedan sommaren 2018 har vi startat upp verksamhet i Askim där kommunen har drygt 50 lägenheter. Här finns både singelhushåll och flerbarnsfamiljer där alla har tillfällig asyl och kommunplacering i Göteborg. I samband med inflyttningarna under maj/juni ordnade vi ”gratisloppis” där engagerade grannar skänkte det som behövs i ett hem. Det var både möbler, husgeråd, hemtextil, cyklar, leksaker m.m.

Allteftersom de materiella behoven tillgodosetts har vi fokuserat på möten och integrationsskapande aktiviteter. Vi samarbetar med kommunen och Askims Bangolf som är närmaste granne med hyresfastigheterna, där de nyanlända bor.

Under hösten 2018 startade vi språkcafe i bangolfens lokal. Vi började med en gång i veckan för att utöka till två och planer på ytterligare tillfälle finns.

Behoven är av skiftande slag. Vi har hjälpt till med att söka skola och förskola. Vi har läxhjälp och sitter och samtalar. Vi har leksaker och pysselmaterial till barnen.

För de vuxna finns en möjlighet att sitta ner, koppla av, prata, umgås och ställa frågor. Vi har inte alltid svar men alltid tid för att lyssna vilket ger en möjlighet för våra besökare att lätta på sin oro.

I föreningen är vi i ständig utveckling. Vi vill skapa kontakter med arbetslivet, bjuda in personer som vill ge samhällsinformation av olika slag, hjälpa våra ”nya grannar” att hitta till biblioteket, idrottsföreningar etc.

Vi är nyfikna, vill utvecklas och prova nya vägar som leder vidare mot verksamhetens mål. Som volontär i Flyktinghjälp är dina idéer och tankar därför enormt värdefulla.

 

Vi har ett samarbete med Essity sedan 2017. Essity skänker blöjor, bindor och våtservetter som delas ut till de som har behov på Migrationsverket i Kållered samt i Askim.

Till vårt språkcafe skänker Lasse-Maja bageri i Hovås fikabröd.

 

 

 

Är du intresserad av att engagera dig? Läs mer här