Sveriges nationaldag

 

IMG_3989

Flaggan hissas till nationalsången!

 

 

Ja, jag vill leva jag vill…..

Vi blev en blandning av människor från olika länder när Flyktinghjälp.se erbjöd gemensam utflykt till Slottskogen på Sveriges nationaldag. Traditionsenligt bjöd Göteborgs symfoniker på musik i det gröna. Innan konserten hälsades de i staden, som fått medborgarskap under året, välkomna och fick välkomstpresenter.
Förhoppningsvis får våra vänner detta paket om några år. De har eller kommer inom en snar framtid få flytta in i den första egna lägenheten i Sverige då de allesammans fått ett uppehållstillstånd.
Om de ” … vill dö i Norden” vet jag inte. Ingen av dem som var med oss idag har några släktingar här. Deras högsta önskan är kanske att en dag få återvända till sitt ursprungsland om trygghet erbjuds där. Idag har de inget val.
Jag är lycklig som har möjlighet att välja.
Varje gång lär jag mig och överraskas jag i dessa möten med olika kulturer och nationaliteter. Som idag när en man från Somalia visade sig tala och dessutom vara lärare i arabiska och kunde konversera med mina syriska vänner.
Jag blev också lättad över att träffa min vän som köpt ett piano och fick besked om att hemleverans och bärhjälp ordnat sig. Jag som varit så orolig.

Äntligen är inflyttningarna igång i flyktingboendet Askimsviken.  Vår förening hjälper till med stort och smått. Kartor i tvättstugor och trappuppgångar med hänvisning till vårdcentraler, matbutiker och second hand affärer är nog så viktigt. Dessutom samlar vi ihop både möbler och husgeråd. Vi hoppas de känner sig välkomna och att vi alla möter dem med värme.