Skapa och språka en bra kombo!

Sara och jag som båda gillar att skapa bjöd med oss fyra kvinnor hem till mig för att handarbeta. Vi hade funnit vid våra språkmöten att de liksom vi tyckte om att sy, virka och sticka. Vår erfarenheter är att man lättare lär känna varandra när man samarbetar kring något och tanken var att både vi och de skulle finna gemenskap genom sysselsättningen. Med mig och Sara inräknat representerade vi fyra språk och tre världsdelar. Min och Saras förståelse av arabiska, dari och swahili är obefintlig och deras svenska är också begränsad. En av kvinnorna kom till Sverige för två månader sedan och övriga endast för något år sedan. Tack vare en aktivitet att samlas kring så flöt ”samtalet” på. Genom instruktioner och användande av olika saker såsom, strykjärn/stryka, sax/klippa, sy, nåla….. etc tränade och utökade de sitt ordförråd.

Genom Saras välförberedda material lyckades alla sy minst en necessär. Applåd och jubelrop till var och en! 

Vi åt en lunch tillsammans och det blev fler möjligheter till ”språkutveckling” och kulturmöte. Eftersom midsommarhelgen närmar sig och vår svenska tradition bjuder på sill och potatis passade det bra att smaka på det. Potatis var inte så konstigt men sillen var en utmaning. Sallad, ägg m.m. var mer välbekant. För någon blev en osthyvel ett nytt redskap att förstå sig på. Rabarberpaj och vaniljsås blev dessert som också var ny bekantskap och vi hamnade i en ”sockerdiskussion”.

 

När vi sen eftermiddag avslutade och packade ihop så var alla nöjda. Jag och Sara har fått lära känna  kvinnorna lite mer och de har lärt känna ytterligare grannar att hälsa på, för trots att de bor på samma gård  har de inte känt varandra.

Att vi ska göra om detta var vi eniga om. Ett mål kan vara att komplettera språkcafé med ”symötesträffar”. En av kvinnorna köper hem vackra tyger från Afrika vilket kan bli material att använda. Förhoppningsvis kan vi skapa olika hantverk och ställa ut alternativt sälja på någon lokal marknad.