Goda grannar.

Vi är många som vill vara goda och välkomnande grannar. I en varm och värmande kvällssol öppnade ett tiotal grannar från flyktingboendets närområde, sina bil- och bagagedörrar till fullastade bilar. Det blev en fantastisk bagageloppis, där allt var gratis. Stort och smått flyttade in i vissa fall helt tomma lägenheter. Krukor med små blomskott, lakan, tavlor, gosedjur, porslin, täcken, kuddar…….

Det finns många lägenheter att fylla, ca 70 st. Det är stora familjer och singelhushåll. Idag blev det fokus på mindre saker men även möbler hjälps vi åt att ordna.

Allt går undan, på ca 45 min är allt tömt och någon hinner till och med hem för att hämta fler saker. Det är intensivt men när ruschen lagt sig blir det tid för samtal.

Det blir många möten och berättelser att ta del av. Hör hur en stor familj med sex barn i åldrar 9 år- 22 år saknar bord och stolar. De stora barnen går i skolan och saknar plats att sitta och skriva vid. De är mycket angelägna om att lära sig svenska, fort. De vill få svenska vänner för att få träna så mycket som möjligt.

En ung kvinna från Kongo berättar om sin dröm att bli polis. Hon är också ivrig att lära sig språket.

Från ett svenskt hem bjöds det runt på en god hemlagad havrekaka. -Den vill jag ha receptet på, sa en ung syrisk kille.

Agneta och jag tog oss tid att vila lite i skuggan när lugnet lagt sig och lät oss bjudas på gott syriskt kaffe.

Vi ger och vi får. Fyllda av energi och inspiration lämnar vi för ikväll. Redan är våra tankar igång med fler sätt att vara en god granne och skapa möjligheter för integration. Visst är möbler, kläder och husgeråd viktiga men att möta grannar i olika sammanhang som kan introducera dem i språk och gemenskap är betydelsefullt. Många är ivriga och har bråttom, så nu ska vi ta utmaningen och leva upp till att vara välkomnande goda grannar!