Ett år

Vad är ett år?

365 dagar som kan innehålla så mycket olika beroende på vem och var du befinner dig. Som volontär i Flyktinghjälp.se blir vi medvetna  om vilken förmån vi har att få växa upp i vårt land. Många av dem vi träffat under året har haft ett år som innehållit både hopp och förtvivlan och mycket vi inte kan föreställa oss. Det är inte över för att de hamnat här. En del måste lämna Sverige på grund av bristande asylskäl. För dem som får stanna startar nya utmaningar. Då gäller det att inte ge upp och att få någon som lyssnar och visar engagemang är viktigt.

Flyktinghjälp.se har haft ett innehållsrikt år. Vår verksamhet har utvecklats på ett fantastiskt sätt.

Under första halvåret fortsatte vår verksamhet på Migrationsverkets boende Sagåsen, med att skapa aktiviteter varannan tisdag och varannan söndag. Genom att bjuda på fika i gemensamhetslokalen, samtala med besökarna och skapa lek- och pysselstund för barnen kunde vi hjälpa dem som i väntan på besked eller på transfer ur landet att få en stunds avkoppling. I en tuff situation som många gånger inte erbjöd så mycket hopp blev det viktigt för oss att lyssna på berättelserna och se varje människa. Genom vårt samarbete med Essity kunde vi även förse barnfamiljerna på boendet med blöjor och sanitetsskydd till kvinnorna. Det var en stor hjälp och lättnad för många att få med sig något paket då deras pengabidrag skall räcka till mycket.

Vid ett ”mellanboende”, där nyanlända med tillfällig asyl och kommunplacering i Göteborg, hjälpte vi till med att skjutsa intresserade till second handbutiker. Det var härligt att se glädjen i ögonen då deltagare i utflykten gick och kände, övervägde och planerade inköp till sitt egna boende. Ett starkt minne är inköpet av ett piano. Viktigare än en säng till och med då det var en dröm alltsedan personen fick avsluta sina pianolektioner som liten av olika skäl. Att ett piano dessutom var så billigt kunde nästan inte vara sant!

Under våren följde vi med intresse kommunens bygge av bostäder till nyanlända i Askimsviken. Tre byggnader med totalt cirka 55  lägenheter stod klara i månadsskiftet maj-juni.

Här ville vi vara med och arbeta för en integration i området. Flyktinghjälp.se tog kontakt och aktiverade medlemmar i en facebookgrupp som startats några år tidigare med syfte att välkomna nya grannar. Tack vare gruppen nådde vi ut till många snabbt. Det blev ett fantastiskt gensvar. Vi anordnade bagageloppis, där allt var gratis. De nyinflyttade hittade husgeråd, hemtextil och kläder. Med hjälp av en privatperson som hyrde chaufför och skåpbil samlade vi in möbler som hämtades upp och levererades till lägenheterna. Vi fick publicitet i både tidning och radio.

Vi lärde känna många familjer, några mer än andra. Vi har fått ta del av hur familjerna utökats med små bebisar, bjudits på gott kaffe, mat och kakor.

Hösten närmade sig och behovet skiftade från att skapa innehåll i lägenheter till att skapa innehåll av vardagarna. Vi förstod att samhälle och myndigheter inte alltid svara upp mot alla behov av hjälp som behövs. Vi lade energi på att se till att barn började skolan, bistå i kontakter med olika myndigheter….

Under hösten kom vi igång med språkcafé i en lokal,  granne med husen. Tack vare ett samarbete med Askims bangolf och deras föreningslokal får vi tillgång till en plats som gör det möjligt att två ggr i veckan ordna med språkträffar. Fler och fler hittar hit där vi fikar, hjälper till med läxor och språkar och barnen har sin egna lekhörna.

Våra sista träffar för i år blev det jul- och nyårsfirande.

Inför nästa år hoppas vi ev utöka med någon tid per vecka samt att hjälpa till med externa kontakter i samhället. Vi ser stort behov att hitta praktikplatser och yrkeskontakter.

Det blir spännande att se vad nästa 365 dagar kommer att innehålla. Vi hoppas att våra nya grannars kommande år skall erbjuda en större trygghet och hopp om en bra framtid i sitt nya land.