Äntligen….men se’n då?

 

 

Äntligen…. men se’ n då?

” Äntligen…” En egen nyckel till en egen bostad. Efter att fått ett tillfälligt uppehållstillstånd blir man kommunplacerad och får en lägenhet. De jag möter som volontärer berättar om sin ” resa” i Sverige för att komma till ” äntligen”. Många gånger har de under ett par års tid flyttat runt på olika ” camper” runt om i Sverige, kanske upp till 10 olika orter.

” ….men se’n då?”
Med en nyckel och en resväska börjar nya utmaningar. Vad gör man i en tom lägenhet, inga möbler, inget att laga mat i…. ? Inga kontakter, släkt, vänner att få hjälp av.

Jag kan föreställa mig den situationen och tror att jag skulle kunna ta mig an den utmaningen. Men att begripa hur livet på flykt, bo i flyktingläger, förlora familj, vänner i krig, skingras och lämna allt, byta miljö var och varannan månad .. där begränsas jag. Med allt detta bakom mig vet jag inte hur jag skulle fixa situationen.

Med nyckel i handen börjar nästa ”resa”, när man tror man är framme och i säker hamn!

Nyligen kunde jag skicka med en medelåldersman, som fått sin nyckel, några kastruller, tallrikar och bestick, bordslampa och lite annat. I lägenheten han fått fanns en säng, det var allt. Han räknade upp alla olika orter, Malmö, Örebro, Norrköping….. som han under två års tid flyttat runt till för att nu äntligen fått nycklar till sin egna lägenhet. Jag både ville och kunde ha gjort så mycket mer, hittat gratismöbler på Facebook och transporterat…. men ….vi är många som behöver hjälpas åt.
Har du fått en ny granne? Någon som kanske behöver din hjälp att orientera sig, låna ett verktyg för att komma iordning….. Det finns massor av saker som vi kan göra.

Vi som har våra sociala nätverk, bostad, jobb……vi har en uppgift för dessa nya grannar i vårt land. Det är också en viktig uppgift att lösa för hela vårt samhälle och vi kan inte lita på att någon annan gör det, det fixar kommunen… Visst, de får stöd av handläggare på Arbetsförmedlingen, handläggare på socialförvaltningen, men att få kontakt med en granne som man kan fråga utan att boka tid är guld värt. För att integration skall lyckas behövs vi alla. När nyanlända lär sig språket, får ett socialt sammanhang och ett jobb är det ”win win ” för alla, individen och samhället.

PS, har du ingen granne som behöver din hjälp men vill göra en insats är du välkommen att engagera dig i Flyktinghjälp.se